Wittebroodsweken op Karpermeer Le Touroulet in Frankrijk.

Vrijdag 10-10-2014 trouwde ik met mijn vriendin Mary, inmiddels is ze dus mijn echtgenote.
Omdat Mary van zonnen en rust houdt en ik van rust zonder het zonnen maar wel wat te doen wil hebben besloten we samen om vlak na ons huwelijk af te reizen naar Zuid Frankrijk voor een combi-vakantie, natuur, mooi weer, rust, relaxen en een prachtig en uitdagend vismeer.
Ik hoef niet onder stoelen of banken te steken dat Mary mijn droomvrouw is en niet alleen omdat ik veel mocht vissen tijdens onze wittebroodsweken, we hebben het heel erg naar ons zin gehad en hadden ook nog eens geluk met het weer.
Op mijn Facebook site gaat het natuurlijk vooral over de visserij die plaatsvond op het Karpermeer van Le Touroulet, hierbij daarom mijn verslag en wat plaatjes.

4,5 jaar geleden was ik al eens samen met mijn zoon Sander te gast op Le Touroulet, het was toen voor ons een nieuw water met een vooral idyllische en heel natuurlijke uitstraling en ook de eerste kennismaking met (karper)vissen in Frankrijk, die week verliep vol voor en tegenspoed en was een avontuur op zich, wat vooral bleef hangen was het feit dat we hier zeker nog eens wilden terug keren.

Op 12 oktober 2014 was dan het zover, op naar Le Touroulet en wel voor 12 dagen, met de wetenschap van de vorige sessie aldaar had ik het materiaal waarmee gevist zou worden en mijn overige uitrusting goed voorbereid en vooral aangepast aan de omstandigheden op het Karpermeer van Le Touroulet.
Touroulet is een langgerekt en werkend stuwmeer van ca. 500 meter lengte, de breedte is beperkt want je kunt op alle plaatsen theoretisch werpend de overkant halen. De diepte varieert van moerasdiepte waar je de bodem kunt zien (en diverse karpers) tot aan een maximale diepte van net geen 3 meter. Ondanks dat het meer onder de categorie “betaalwater” valt is dat niet zozeer te merken, niets is “gemaakt” op Touroulet. Het meer en alles eromheen is puur natuur en de zeer sympathieke (Nederlandse) beheerder en zijn vrouw hebben daar bewust voor gekozen, Ok het gras wordt hier en daar gemaaid, er staat een prima stacaravan op een niet al te logische plaats in het bosdeel aan het water en de prima toilet en douche voorziening op loopafstand is er natuurlijk maar dan heb je het ook wel gehad, de rest is vissen zoals het bedoeld is wat mij betreft.
Begrijp me goed, het is niet spartaans maar wel vooral echt, in tegenstelling tot veel “gemaakte” karpergaten met alle toeters en bellen eromheen en kunstmatig opgefokte vissen (wat op zijn tijd ook niet verkeerd is) heb je op Touroulet het gevoel dat je op een open Frans water vist met de veiligheid en de voordelen van een betaalwater.
Ondanks dat het vissen vanuit de stacaravan relatief makkelijk is en tot de mogelijkheden behoort was dat niet mijn favoriete plaats en ik heb er dan ook geen gebruik van gemaakt, evenals 4,5 jaar geleden had het diepere deel (aan de andere kant van het meer) (bivystek) mijn voorkeur. En ondanks dat je alle denkbare zoetwater vissen tegenkomt in het meer van Touroulet ruikt het vooral naar Karper, heel veel Karper. 
Als je aankomt op het meer is het moeilijk om te wachten en niet meteen je hengels uit te varen en te beginnen met vissen, Touroulet is enerzijds een makkelijk ogend water waar je relatief snel je eerste aanbeet kan verwachten maar schijn bedriegt hier ook want een aanbeet krijgen en de vis landen zijn 2 verschillende disciplines op dit meer, met name aan de kanten van het meer zijn zeer veel obstakels te vinden en de Karper weet dat ook, voorbereiding, geschikt materiaal, het meer verkennen en een gesprek met Floris (de beheerder) zijn dingen waar je de tijd voor moet nemen om hier je vis vakantie een succes te laten worden. Natuurlijk kun je gewoon in het midden vissen en niet te dicht op de obstakels maar dan zijn de aanbeten zeker minder, daarnaast, omdat het meer relatief smal is zal een stevige vis evengoed een obstakel weten te vinden en de kanten opzoeken voordat je goed en wel controle hebt.
Met de wetenschap van 4,5 jaar geleden toen we visten met 2,75 ponds hengels en 0,30 nylon en we veel verspeelden ging ik aan de slag met 3 ponds Warriors van Fox, ZA-PowerCaster 7000 HS molens van SPRO en 0,43 camo nylon van Pro-Logic. Het resultaat was dat ik deze sessie vol op de obstakels kon vissen en het maximale er uit kon halen, oké het materiaal lijkt erg zwaar (en dat is het ook) en je moet als visser ook met beleid je dril uitvoeren maar het resultaat was dat ik geen lood en ongein achter hoefde te laten in het meer en in de vis, geen voorslag nodig had en bijna alle runs kon verzilveren al dan niet inclusief een bonk hout welke de vis had meegenomen in zijn vlucht, een ander voordeel was dat ik de vis die ik verspeelde door toch een lijnbreuk deze plaatsvond in de rig, immers dit was nu de zwakste schakel, de verspeelde vis (2) bleef nu achter met alleen de haak, dit gaf me een erg goed gevoel (voor de vis dan weliswaar). 
Van de 12 dagen welke we te gast waren op het resort heb ik 2 nachten gevist en verder alleen dagdelen immers ik wilde ook tijd maken voor mijn echtgenote en wat andere dingen, We hebben het geweldig naar ons zin gehad en het was de reis meer dan waard (975 Km vanaf Berkhout), Touroulet heeft heel veel zonuren en heeft een landklimaat wat meestal voor mooie dagen en wat koudere nachten zorgt, althans in voor en najaar. Ik zal er zeker weer eens terugkeren want ondanks dat het meer vooral een natuurlijk bestand heeft en je er geen 50+ ponders zult vinden krijg je van het vissen, de uitdaging en de adrenaline absoluut geen genoeg hier.
Mocht je er heen willen denk dan als gezegd om je voorbereiding, neem goed materiaal mee, anti-slip schoenen (om de schuine kanten te belopen), een kruiwagen en natuurlijk een voerboot, vis met een verankerde rodpod, je slip of baitrunner nagenoeg dicht en je kunt beleven wat ik heb beleefd, de kick is hier ongeëvenaard……………………………………..wat mij betreft. 
Tot later, Ruud 

Gastenboek

  • 02-01-2021 - Vandaag mijn voerboot opgehaald bij Ruud. Een volledig vernieuwde en...  lees meer
  • 13-11-2020 - Afgelopen woensdag mijn nieuwe Revolt S5 opgehaald.
    De uitleg was super...  lees meer
  • 05-11-2020 - Eind september voerboot Prisma Black met Deeper Chirp gekocht. Ruud...  lees meer
Plaats een bericht
  • Logo new

Aanbieding

FFW718 (Baitboat version) € 199,00 € 149,00
© 2014 - 2021 RCVoerboten | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel