Omgang en werking LiPo accu's

Belangrijke informatie gebruik Lipo accu’s.

Lithium Polymeer (LiPo) cellen kunnen bij onjuist gebruik gevaarlijk zijn. Het wordt aangeraden alvorens van deze cellen gebruik te maken je te verdiepen in de voorschriften voor het gebruik en het laden en ontladen van deze cellen. Gebeurt dit niet dan is de kans groot dat de cellen blijvend beschadigd raken, opzwellen of zelfs vlam vatten.

Dit document bevat informatie om mensen die nieuw zijn met Lithium Polymeer cellen (Lipo`s) bekend te maken met het gebruik van deze cellen. De tips en trucs zijn allerminst volledig maar geven simpelweg enkele aandachtspunten weer in het gebruik van deze cellen.

Lithium Polymeer accu`s
Lipo staat voor Lithium Polymeer en het grote voordeel t.o.v. bijvoorbeeld Lood, NiCad en NiMH is het lagere gewicht en de laad en ontlaad capaciteit van de cellen. Door middel van het serieel en/of parallel schakelen is het mogelijk een accupack te maken welke geschikt is voor diverse toepassingen.
(Opm.: door het in serie schakelen van twee (of meer) accu`s is het mogelijk het voltage van je pack te verhogen, terwijl parallel schakelen inhoudt dat je de capaciteit van je pack verhoogd).
Een enkele lipo cel heeft een nominale spanning van 3.7 V. De capaciteit van de cel is afhankelijk van welk type en merk lipo het betreft, maar dit varieert grofweg tussen de 300 mAh en 6000 mAh.

Een lipo pack wordt aangeduid door het aantal serieel en/of parallel geschakelde cellen te vermelden. Zo is de benaming voor een pack wat bestaat uit 3 serieel geschakelde, en 2 parallel geschakelde cellen een 3s 2p-pack. Ervan uitgaande dat dit cellen betreft met een capaciteit van 2200mAh betekent het dat we hier een pack van 11.1V (3 x 3.7) hebben, met een capaciteit van 4400mAh (2 x 2200mAh). (Let op, het aantal losse cellen dat nodig is om een 3s 2p accu te maken (3x2) = dus 6).

Laden en ontladen van lipo cellen
Lipo-cellen zijn vergeleken met Lood of NiCad en NiMH cellen veel kritischer bij het laden en ontladen.                                                       Er zijn twee dingen waar je absoluut rekening mee moet houden bij het laden en ontladen.

De maximale ontlaadspanning en maximale laadspanning. 

Een lipo-cel heeft wanneer deze helemaal vol is een spanning van 4.2 Volt en het is belangrijk ervoor te zorgen dat de spanning nooit hoger wordt dan deze 4.2 V gebeurt dit wel dan is de kans groot dat de cellen beschadigd raken, opzwellen of zelfs vlam vatten. 
Aan de andere kant is het noodzakelijk ervoor te zorgen dat de spanning van een cel onbelast nooit lager wordt dan 3.0 V. Belast moet je ervoor zorgen dat de spanning van een enkele cel nooit onder de 2.5 V komt. Gebeurt dit wel dan is de kans groot dat de cellen beschadigd raken of opzwellen.
Voor wat betreft de randapparatuur moeten lipo-cellen met speciale laders worden geladen, het is dus niet mogelijk dit met een reguliere Lood of NiCad/NiMH lader te doen. Wil je gewoon de grootst mogelijk zekerheid hebben dat je cellen correct worden geladen en ontladen dan geldt het advies een speciaal daarvoor ontwikkelde lader te gebruiken. 
Inzake de maximale laad- en ontlaadstroom is het van belang de voorschriften van de fabrikant aan te houden, dit wordt aangeduid met de eenheid C. De laadstroom wordt normaliter niet boven de 1C ingesteld en de maximale ontlaadstroom mag niet meer zijn dan op het pakket is aangegeven.
Bij een Lipo accu hoort dus een "C" rating, als b.v. 20C, 25C, 50C. Deze "C" staat voor het aantal maal de capaciteit wat een accu als continu stroom mag leveren. 20C betekent dus 20 x de capaciteit. Een accu van 5000 mAh met een 20C rating, mag dus 100A continue leveren. Het is echter geen absoluut getal maar een getal relatief aan de capaciteit. Een 25C accu van 3000 mAh mag 75A continue leveren, een 20C accu van 5000mAh mag 100A continue leveren, enz. Er is ook nog de term "BURST", die staat voor de maximale kortstondige (Piek) belasting. Deze ligt over het algemeen ongeveer op het dubbele van de continu C waarde. Het berekenen van de maximale laadstroom is wat eenvoudiger immers hier houden we 1C voor aan als maximale en vooral veilige waarde, een accu van 1000mAh mag dan met maximaal 1A worden geladen, een accu van 5000mAh met maximaal 5A, enz.

De opbergspanning, (storage).

Lithium Polymeer accu's welke voor langere tijd worden opgeslagen en dus niet worden gebruikt kunnen het beste niet geheel vol of leeg worden opgeborgen omdat dit de levensduur van de accu verkort, daarnaast zullen volgeladen en voor langere tijd ongebruikte accu's ook langzaam opzwellen. De beste opberg of storage spanning is ongeveer 60% van de lading hetgeen overeenkomt met 3,85V per cel.

Tot slot is het belangrijk nooit je lipo accu`s onbeheerd te laden, aangezien er altijd (ongeacht het altijd opvolgen van de voorschriften) de kans bestaat dat er met het laden iets fout kan gaan. Hetgeen feitelijk voor alle accu vormen geldt. 
 

Gastenboek

  • 21-06-2020 - Na een lange tijd zoeken ben ik terecht gekomen bij...  lees meer
  • 17-06-2020 - Al een paar maanden was ik op zoek naar een...  lees meer
  • 14-06-2020 - Beste Ruud ,


    Bedankt voor de ontvanger en antenne te maken,je...  lees meer
Plaats een bericht
  • Logo new

Aanbieding

© 2014 - 2020 RCVoerboten | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel