Omgang met omvormers

Omvormer:

Een omvormer is een elektronisch apparaat dat een bepaalde spanning (b.v. 12 volt DC) naar een andere spanning kan omvormen (b.v. 230 volt AC), hierbij dient men niet alleen rekening te houden met het kiezen voor de juiste ingangs en uitgangsspanning maar ook voor de juiste frequentie, (b.v. 50Hz) (in geval van een AC uitgang). 

Het rendement van omvormers ligt op ca. 90%. 

Toepassing:

Consumenten passen vaak omvormers toe met een relatief klein vermogen. Bijvoorbeeld om in de auto of boot elektronische apparaten, die bedoeld zijn voor gebruik op het lichtnet te voeden vanuit een (auto/boot) accu. De prijzen van dergelijke omvormers variëren van enkele tientallen tot enkele honderden euro's, afhankelijk van het gewenste vermogen en de kwaliteit van de wisselspanning aan de uitgang.

Er zijn gemodificeerde sinus en zuivere sinus omvormers.

De goedkopere exemplaren leveren een gemodificeerde sinus spanning. Dit houdt in dat de sinusgolf niet helemaal zuiver is. Voordeel is dat deze omvormers goedkoop zijn. Veel apparaten werken hier probleemloos op maar sommige apparaten zullen niet zo goed (of niet) werken, (zoals b.v. TL-verlichting - Senseo en Nespresso koffie apparaten), het is dus belangrijk om te weten of uw (laad)apparatuur geschikt is voor een gemodificeerde sinus of dat er een zuivere sinus noodzakelijk is, bij twijfel, laat u adviseren door ons.

Zuivere sinus omvormers leveren wel exact dezelfde (sinus) spanning zoals die ook uit het lichtnet / stopcontact komt. Alle aangesloten apparaten werken hier goed op. Nadeel is dat deze omvormers 2 a 3 x duurder zijn dan gemodificeerde sinus omvormers.

Industriele omvormers:

Een voorbeeld van omvormers met een industriële toepassing (met een vermogen van enkele kilowatts) zijn treinen waarin de 3000 volt van de bovenleiding wordt omgezet in 230 volt voor de verlichting en verwarming. In de scheepvaart worden omvormers gebruikt die variëren van enkele honderden watts tot meer dan 20 kilowatt! Meestal gebruikt men hier de zwaardere zuivere sinus omvormers. Hiermee kunnen verbruikers, zoals tv, koffiezetapparaten (dus ook de Senseo en Nespresso) of kookplaten, van spanning voorzien worden.

Hoe kies je het vermogen van een omvormer:

De belasting op je bron (12 volt autoaccu) is eenvoudig uit te rekenen met de formule P=U * I. Neem als voorbeeld een 12VDC naar 230VAC/50Hz omvormer van 300Watt. Hiermee kun je dus apparaten van 230VAC/50Hz en 300Watt vermogen van de benodigde spanning en stroom voorzien. Op zich lijkt dat niet heel veel immers een simpele koffie machine (700Watt of stofzuiger 1500Watt) gebruiken een veelvoud van dat vermogen en kun je dus niet aansluiten op een 300Watt uitvoering, maar wat aan de uitgang weinig lijkt is aan de bron zijde heel anders. Een vraag van 300 Watt bij 230VAC betekent een stroom van 300:230 = slechts ca. 1,3A aan de uitgang. Aan de bron zijde (12VDC) rekenen we uit 300:12 = maar liefst 25A en dat is toch echt heel veel voor een "gemiddelde" auto accu. N.B. Ga ervan uit dat je normalter vanaf een sigaretten aansteker aansluiting in een auto tot maximaal 150Watt kunt gebruiken, daarboven is het aan te raden om rechtstreeks op de accu polen aan te sluiten. 

Let op dat u apparaten altijd van de juiste spanning voorziet. Een apparaat zal onherstelbaar beschadigen als u hem verkeerd aansluit.

Gelijkspanning en wisselspanning worden aangeduid als DC en AC (DC = gelijkspanning, AC = Wisselspanning).

 

Gastenboek

  • 20-05-2020 - Na een jaartje met een Nanotec bootje te hebben gevaren,...  lees meer
  • 12-05-2020 - Zaterdag mijn boot gebracht voor het inbouwen van een dieptemeter...  lees meer
  • 11-05-2020 - Ruud heeft netjes alles uitgelegd meegedacht en snel en goede...  lees meer
Plaats een bericht
  • Logo new

Aanbieding

Revolt S5 € 1.799,00 € 1.699,00
© 2014 - 2020 RCVoerboten | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel